Bahan A : 200 gm Butter (klu unsalted lg bagus) 1 cwn gula kastor
Bahan B 2 cwn tepung gandum (tepung kek lagi bagus) 1/4 s/teh soda bikarbonat 1 1/2 s/teh baking powder (klu double action lg bagus) -Ayak
C 1/2 cwn serbuk koko (coklat lg best) 1 cwn air biasa 1 s/teh coffee oil 1 s/teh nescafe 1 s/teh chocolate emulco 2 s/teh esen vanilla (vanilla paste lg best) -Satukan semua bahan
D 3 biji telur (grade B pun boleh)
Cara:- -Pukul A, masukkan D. -Masukkan tepung dan air berselang seli, akhir sekali mesti tepung. -Bakar 160 celcius, lebih kurang 50 minit.
Hi Juga Dena.. jangan takut utk memulai karena kalau tidak mencoba tidak akan pernah tau rasanya..sebetulnya ayu lebih suka deco gunakan piping gel karena selain rasanya lebih sedap dari buttercream juga sangat mudah dan cepat sekali.sangat praktis :-)) bila main ke KL akan ayu ajari..ok..
Nescafe Chocolate Moist Cake
BalasHapussource : Rodziah / Resipi.net
Bahan A :
200 gm Butter (klu unsalted lg bagus)
1 cwn gula kastor
Bahan B
2 cwn tepung gandum (tepung kek lagi bagus)
1/4 s/teh soda bikarbonat
1 1/2 s/teh baking powder (klu double action lg bagus)
-Ayak
C
1/2 cwn serbuk koko (coklat lg best)
1 cwn air biasa
1 s/teh coffee oil
1 s/teh nescafe
1 s/teh chocolate emulco
2 s/teh esen vanilla (vanilla paste lg best)
-Satukan semua bahan
D
3 biji telur (grade B pun boleh)
Cara:-
-Pukul A, masukkan D.
-Masukkan tepung dan air berselang seli, akhir sekali mesti tepung.
-Bakar 160 celcius, lebih kurang 50 minit.
hi ayu..wah cantik-cantik keknya..bagaimana nak buat piping gel tu..teringin nak cuba guna gambar cartoon tapi tak berani...nanti teruk kek jadinya..
BalasHapusHi Juga Dena..
BalasHapusjangan takut utk memulai karena kalau tidak mencoba tidak akan pernah tau rasanya..sebetulnya ayu lebih suka deco gunakan piping gel karena selain rasanya lebih sedap dari buttercream juga sangat mudah dan cepat sekali.sangat praktis :-)) bila main ke KL akan ayu ajari..ok..