Monday, February 25, 2008

Baby Shower Cake

Baby Shower Cake : Cake,filling and chocolate Icing
Baby Shower cake with fondant (sugarpaste)

Friday, February 22, 2008

Kelas Basic/ Full Cake Decorating 22/ Feb

Suatu Hari, Cerita Kak Tati kepada saya, beliau tetiba sahaja terdampar di blog saya dan melihat begitu banyak cake yang cantik2 yang dibuat oleh student2 saya. Kak Tati yang memang belum berpengalaman dalam dunia mendeco cake menjadi teruja dan ingin membuktikan kata-kata saya bahwa mendeco itu sangat mudah! beliau ingin mencobanya..tak tanggung2 kak Tati joint dalam kelas Full Cake deco selama 2 hari full utk mengerjakan 7 jenis project cake deco.

Lihatlah Kak Tati dan Azira tersenyum ceria dengan hasil deco masing2..walau ini pertamakalinya mereka belajar mendeco namun mereka dapat menyelesaikan kelas ini dengan sangat baiknya!

Date: Mon, 25 Feb 2008 12:14:00 +0000 (GMT)
From: "suriyati jalinus"
Subject: Kelas deco yang seronok .
To: loveliana23@yahoo.com

Assalamualaikum Liana,

Seronoknya dapat belajar kelas kek deco Liana bersama dengan Azira.
Terima kasih Liana, kerana sangat sangat "patience" dengan Tati kerana dah terlebih umur baru nak belajar.
Yang bestnya,Tati ada bawa kek ke opis,semua teman macam tak percaya yang kek tu Tati yang buat, ada yang kata, Tati dah buat masa kecil dulu, yang tahu secretnya cuma Liana aje! .He!He!He!
Jiran pun tak sangka yang kek tu Tati yang buat. Teman teman kata nanti
dia orang nak order dengan Tati
Liana, Wana sudah pun ambil foto Tati dengan kek2 tu,siap posing lo!
buat kenang2an!

Jumpa Lagi .

Tati.

Novelty Cake bertema Dora by Azira
Novelty cake by Kak.Tati

Pelajaran dimulai dari yang basic sekali, hands on membuat 2 jenis buttercream yang sesuai utk membuat hiasan seperti flower etc dan buttercream utk melapis cake yang sedap , melayer cake, memberi filling, menyapu cake sampai licin, pengenalan colouring utk menghias cake,penggunaan nozle2 yang efisien, membuat pattern frills dengan cara yang mudah, belajar jenis2 border, leaf, corneli,bahkan roses flower dengan sangat mudahnya.

Hasil project yang dikerjakan Kak.Tati dan .Azira, tidaklah mengecewakan saya. semuanya cukup perfect walau dibuat oleh seorang beginner yang baru mengenal nozle sekalipun..:-) ada dua set 2 tier wedding Cake, Barbie cake with Fondant, Cupcakes decorating and basketweave. percayakah anda,ke empat project ini dikerjakan mereka berdua sejak dari pukul 10.30 pagi s/d 6 petang...bahkan kami sempat break utk lunch dan bersembang2 sambil melepas penat sekejap..Bravo!! saya bangga sekali dengan mereka berdua :-))
Kelas kami sememangnya adalah khas, kami bukan mengajar secara permanent seperti kelas2 cake deco pada umumnya,namun kami berusaha membangkitkan kreativity para student dengan membimbing mereka dengan method yang simple dan mudah, walau project yang dikerjakan tema-nya adalah sama namun hasil nya selalu beza mengikuti creativity student masing2. kelas kami adalah 100% hands on,semua kerja2 mendeco dilakukan sendiri oleh student dibawah bimbingan pengajar.2 Tier Wedding Cake colour lemon yellow by Azira
2 Tier wedding Cake By Kak Tati

Thursday, February 21, 2008

Fancy Cookies

Cookies..Cookies Ceria..utk meriahkan party anak2 anda :-)
Tersedia dengan aneka perisa.dan berbagai design yang cute!

Wednesday, February 20, 2008

Kelas Full Cake Decorating

Kelas Private Full Cake Decorating selama dua hari dimeriahkan dengan kehadiran Lela dan Alia. hari pertama dimulakan dengan mendeco Cupcakes,2 tier wedding cake, Fancy Cookies dan Cake Hantaran. Lela dengan wedding Cake dan Alia,cake hantaran

Barbie Cake by Lela
Basketweave with Handle by Lela
Bday Kids bergambar Micky Mouse by Lela
Photo Cake bergambar Lela
Siapa bilang kalau mendeco 2 Tier itu payah? Lela telah membuktikanya,walau ini pertamakalinya beliau first time joint dalam kelas cake deco, saya menantangnya utk langsung belajar membuat 2 tier wedding Cake dan ternyata Lela dapat menjawab tantangan itu dengan baik! beliau belajar mulai dari hands on membuat 2 resipi Buttercream, melayer cake, memberi filling, melapis cake dengan buttercream,membuat frills,border dan hiasan Peony Flower ..lihatlah 2 tier wedding Cake sangat cantik bukan?
Ini Juga Kali pertama Alia joint dalam kelas cake deco, alia membuat cake hantaran bertema pinky yang romantic!!
Cupcakes yang di deco alia dan Lela

Tuesday, February 19, 2008

Sunday, February 17, 2008

Tamu dari Sekinchan

Ku namakan kelas Full Cake Deco di hujung minggu ini dengan nama "Kelas Flower Cake" karena mood student kali ini adalah membuat wedding cake dan cake hantaran bertema flower,demikian juga dengan hiasan barbie cake with fondant dan cupcakes. o,ya kelas minggu ini juga diramaikan dengan kehadiran Laily dari Sekinchan..sangat meriah, penuh gelak tawa :-))
Yatie, laili, Saodah dan Jasmine. semua tersenyum ceria dengan wedding dan Cake Hantaranya memasing:-)
House Cake By Laily...terimakasih dan appreciated saya, karena telah sudi datang dari Sekinchan hanya untuk joint dalam kelas saya :-)
House cake by Saodah,colour yellow yang serasi dengan dress sang putri :-)
Cake2 yang telah siap di deco,ada wedding cake, basketweave,barbie cake,cupcakes,cake hantaran
Wedding Cake laily, penuh dengan banyak warna namun tidak mengurangi kecantikan-nya..:-)
Basketweave bercolour blue dengan taburan roses by Saodah ..colour blue yang Cool..!!
Wedding Cake Saodah berhiaskan pink Orchid ..Cukup Sederhana tapi bersahaja :-)
Barbie bertudung by Laily
Cake hantaran Yati dan Jasmine,cupcakes dan wedding cake pink orchid
Uiik..ada princess diatas cupcakes..:-)

Friday, February 15, 2008

Cake B'day Untuk Mama

Selain menerima tempahan Bday Kids, kami juga menerima tempahan Fancy Cookies. Raikan Party hari jadi kanak-kanak anda activity melukis diatas cookies dengan royal icing, fancy Cookies juga dapat dijadikan Goodie bag. anak pasti sukaa.. dengan bentuknya yg menarik. sedap dan menyehatkan!!!
Cake bday Untuk Mama dibuat seromantic mungkin dengan kaler2 roses yang lembut dan background white menambah kecantikan cake ini :-) Vanilla light Cheese Buttercake

untuk Alif yang sangat menyukai Power Rangers,saya buatkan cake berbentuk Book. di 2 keping Halaman depan saya tempekkan gambar Alif dan Power Rangers kesayanganya. cake sengaja hanya di hias dengan 2 colour white and blue dan tambahan colour yang berwarna warni dengan abjad2 untuk semakin menambahkan kesan keceriaan seorang kanak2 lelaki dalam menyambut hari jadinya..:-) Selamat hari jadi ya Alif.semuga menjadi anak yang saleh dan taat kepada ibu bapa.amiiin ...:-)

Flower cake di hujung Minggu I

Sabtu yang ceria di ramaikan dengan kehadiran saodah, laily dan Effa utk joint dalam kelas full Cake Decorating.
Hasil karya para peserta,ada Basketweave,Photocake dan Cupcakes
Sebelum pulang sempat bergambar bersama dengan karya memasing,Effa,Saodah dan Laily Basketweave Flower by Effa
Basketweave with Handle by Laily

----- Original Message ----

From: Noor Effarizan mama_nabila2001@yahoo.com

To: Liana Deco loveliana23@yahoo.com.my

Sent: Sunday, February 17, 2008 1:11:57 AM

Assalamualaikum Kak Liana.
Seronok dapat blajar ngan akak. Tak sangka dalam dunia ni ada org penyabar mcm akak..
heheheh..maklumlah saya ni kadang lambat dapat..
Segala jasa baik akak takkan saya lupa. ...mmg saya gembira sangat...
dah lama saya bercita2 nak blajar deco ngan akak...
sekarang hati saya puas...insya-Allah..ada rezeki nak blajar kelas2 yg lain.

Salam,

Noor Effarizan Mat Satib

http://memoridaunpisang.fotopages.com (tempah kek anda disini)

Thursday, February 07, 2008

Tamu dari Penang dan Terengganu

Kelas Private Full Cake Decorating di Loveliana cake di ramaikan dengan kehadiran 3 orang dari Penang yaitu Zareena pemilik PG Cake Craft Penang,Balqis dan Parwin. Saya rasa happy apabila Zareena begitu menyukai Cupcakes yang di deconya sendiri :-)
From: "zarmg@tm.net.my" zarmg@tm.net.my
To: loveliana23@yahoo.com.my
Sent: Thursday, February 21, 2008 5:57:55 PM
Hai Liana, it's Zarina from Penang. I want to thank you for e-mailing me the photos of the cakes that Balkis, Parvin and I made in your class. I also want to take this opportunity to thank you for teaching us to make cake decoration in such a fun and easy way. You are a dedicated teacher and can teach your students patiently. By the way when are you conducting your class in S'pore?. I hope you will suceed in your career and may Allah bless you. I will call you when I come to Kuala Lumpur coz I need to order a few things from you. Hope to see Fifi too. Salam from me, Balkis and Pavin. Bye and take care.
Basketweave by Zarina
Bob The Builder by zarina


2 Tier Wedding Cake by Parwin (white), by Zarina (Pink) dan Balqis (Pink Purple) balqish dan parwin menyukai design wedding cake yang simple sahaja :-) Cupcakes by Naimah,zarina,parwin dan balqish
-------------------------------------------------------------------------------------
Thanks To kepada Naimah Yang telah datang jauh-jauh dari Terengganu utk joint dalam kelas Private Full Cake Decorating di Loveliana Cakes.saya terkesan sekali dengan kepintaran beliau yang begitu cepat menangkap pelajaran sehingga hasil cake deconya begitu cantik dan perfect!
2 Tier wedding cake Naimah diwarnakan dengan pink and white yang romantic,colour kesayangan Imah :-)

Mix Pink and Roses White, besar dan kecil membentuk sebuah hiasan wedding cake yang cantik!
Basketweave dengan colour red and white dan hiasan Roses sugarflower by Naimah
Naimah tersenyum manis dengan hasil karyanya..
----- Original Message ----
From: naiemah rodin naiem_0911@ccc.com
To: Loveliana loveliana23@yahoo.com.my
Sent: Thursday, February 14, 2008 9:28:09 AM
Subject: Kelas Full Cake Deco di Loveliana Cake's
"Alhamdulillah, hajat mah untuk belajar mendeco cake dengan kak ayu dah tercapai.. seperti anak murid yang lain, mah jugak nak ucapkan jutaan TQ atas ilmu yang dicurahkan.
Kak ayu memang guru yang terbaik mah pernah jumpa. orangnya penyabar dan xlokek dengan ilmu yang ada.. untuk yang berminat dengan decoration cake, jangan tangguh2 lagi.. datangla kelas kak ayu, memang best!!! ~^^~ lagipun resipi cake & ising yang diberi memang sedap, hingga menjilat jari!!!
Semua yang merasa cukup teruja and berminat untuk mengorder! hope ble wat bisnes la lepas ni.... Ermmm, untuk warga terengganu yang nak try mengorder cupcakes & wedding's cake blehla contact mah yekk, hehe
ok la, untuk kak ayu, moga dapat anugerah guru cemerlang in future and bisnes betambah maju. untuk fifi dan kak ayu TQ bebanyak, akak suke dengan kemesraan yang terjalin. untuk neighbor kak ayu, kak dina & anakandanya, TQ da susah payah mengantor mah dengan cake yang cute2 .
SARANGHAEYO!!! "
Liana wrote :
Hehehe mah..banyak terimakasih krn sudi joint dalam kelas akak.ok la utk warga terengganu yang berminat dengan design cake yg cantik dan sedap.sila order dengan anak buah saya yg sweet ini yeee..:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin